Selectieassessments: meer dan een onderzoek alleen

In gesprek met Carolijn ter Veer - Adviseur, coach en teamcoach

Sinds kort is Carolijn ter Veer bij Quiris gestart als assessmentpsycholoog, adviseur en coach. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in het vak en ik vroeg haar hoe zij naar selectieassessments kijkt.

‘Wanneer heb je in deze markt nou eigenlijk écht wat aan een assessment?’, vraag ik haar. Zij vertelt over de verwarrende term ‘assessment’, die op heel veel verschillende manieren wordt gebruikt. ‘Van een klein online testje tot en met een uitgebreid executive onderzoek. Soms effectief, maar soms ook  minder effectief ingezet.’

‘Doel van een selectieassessment is om er achter te komen óf en in welke mate een medewerker geschikt is of kan worden, voor een bepaalde functie, in een specifieke organisatie. Je wil het liefste een effectieve samenwerking voor de lange termijn. Het onderzoek dat je doet is een middel: om iets boven tafel krijgen waar je vervolgens wat mee kan doen. In veel organisaties zien we dat assessments worden ingezet om een snelle, objectieve kijk te krijgen op een kandidaat. Het effect is kort en als het rapport in een kast verdwijnt, laat je enorm veel kansen voor verdere ontwikkeling liggen. Je kijkt als het ware even naar een foto terwijl je het materiaal hebt voor een hele filmserie.’

“Als het rapport in een kast verdwijnt, laat je enorm veel kansen voor verdere ontwikkeling liggen”

Voor Carolijn is een assessment dus meer dan het onderzoek alleen. ‘Je wil de kandidaat en de organisatie helpen om een goede match te worden in een functie. Welke capaciteiten zijn er al wel en wat moet en kan er nog ontwikkeld worden? En op welke manier kun je dit vormgeven en volgen?’

Carolijn geeft aan dat het succes van een goede match niet alleen bij de kandidaat ligt. ‘Bij onze assessments kijken we ook naar de context van de organisatie: intern, extern en bijvoorbeeld ook qua marktontwikkelingen. We helpen leidinggevenden om het ontwikkelproces van de kandidaat te begeleiden. Tijdens het onderzoek, maar ook daarna.’

En zo blijft een assessment niet beperkt tot alleen maar even kijken en een oordeel vellen. De assessmentpsycholoog geeft betekenis aan de uitkomsten en vertaalt ze naar de specifieke praktijk van de medewerker. Met het ontwikkeladvies, dat altijd in het assessment is opgenomen, hebben medewerker en leidinggevende handvatten om groei in de functie te sturen en te volgen. We overleggen deze adviezen bij voorkeur met de kandidaat én de leidinggevende in een persoonlijk gesprek.

“We zijn allang blij dat we een kandidaat hebben!”

Maar… HR adviseurs geven aan dat er in de huidige markt geen ruimte meer is voor een selectie assessment.  ‘We zijn allang blij dat we een kandidaat hebben!’ is een veel gehoorde kreet. En ook het snel moeten schakelen zien ze als een probleem: er is simpelweg geen tijd. In de huidige markt is een kandidaat zo weer vertrokken naar een andere vacature. ‘Wat is jouw beeld hierbij?’, vraag ik Carolijn.

Zij ziet weldegelijk toegevoegde waarde voor het selectieassessment, ook nog na de start in de nieuwe functie. ‘Het is toch juist efficiënt als je weet in welke mate de door jou aangenomen medewerker past bij de functie? Dan weet je precies wat je nog te doen hebt aan ontwikkeling en hoe je dit het beste kunt aansturen. En wellicht kom je er achter dat het nog best een uitdaging is. Met een assessment heb je in ieder geval de beste informatie om het maximale uit een medewerker te halen óf om toch een andere keuze te maken. En dat voor een prijs die lager ligt dan een maandsalaris’.

“Een selectieassessment heeft weldegelijk toegevoegde waarde, ook na de start in een nieuwe functie”

 De andere psychologen bij Quiris zijn het roerend met Carolijn eens: een assessment is veel meer dan een onderzoek of een rapport. Het is een advies waarmee je ontwikkeling kunt begeleiden. Een goede match, nu of op termijn, zorgt voor goede resultaten en tevreden medewerkers. Medewerkers die willen blijven, zijn heel belangrijk in deze markt.

Wil je meer weten over Carolijn en haar kijk op de mogelijkheden van assessments? Of wil je haar bevragen over haar passie voor het coachen van mensen of teams? Kom dan langs voor een kop koffie in het kantoor van Quiris in Ede of bel voor een kennismakingsafspraak.

Carolijn ter Veer

Adviseur, coach en teamcoach

06-81968091

carolijn@quiris.nl

Advies nodig?

Mail ons jouw vraag of bel direct. Wij helpen je graag!

Tel: 0318 – 551418

Advies nodig? Mail ons je vraag:

10 + 1 =

Bedrijf - Over ons

Quiris Adviesgroep is gevestigd in Ede, een gemeente die deel uitmaakt van de regio FoodValley. Quiris richt zich op organisaties in deze regio en werkt van oudsher ook voor organisaties in de rest van Nederland. Iedere organisatie die door én met zijn mensen een voorsprong wil nemen om succes en kracht voor morgen te realiseren, kan terecht bij Quiris.

Adres

Nieuwe Kazernelaan 2D41
6711 JC
Ede

Contact

© 2021 Quiris  |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacyverklaring