Kerstpakketten en WKR

Voordelig de kerstdagen door!

Met de kerstperiode in zicht, is het tijd om na te denken over de beste manier om je waardering voor je medewerkers te uiten. Een traditie die vaak hand in hand gaat met het kerstseizoen is het uitreiken van kerstpakketten of het organiseren van een kerstborrel. Maar wist je dat deze geschenken en andere kerstvieringen ook van invloed  zijn op de fiscale regelingen binnen je organisatie? Laten we samen ontdekken hoe je je kerstvieringen dit jaar nog feestelijker én fiscaal voordeliger kunt maken. 

Graag vertellen we jou hoe de werkkostenregeling (WKR) van invloed is op je kerstpakketten en hoe je deze regeling kunt optimaliseren voor 2023. Verder bespreken we enkele belangrijke overwegingen en uitzonderingen die van toepassing zijn op vergoedingen en verstrekkingen tijdens het kerstseizoen. Of je nu een kerstborrel of kerstdiner op kantoor organiseert of kerstpakketten uitdeelt, deze informatie zal je helpen om de fiscale gevolgen te begrijpen en slimme keuzes te maken.

De WKR en het kerstpakket
Kerstpakketten worden ondergebracht in de vrije ruimte van de WKR. Hierdoor wordt het kerstpakket als een niet-belaste vergoeding of verstrekking beschouwd. Dit betekent dat de kosten van het kerstpakket niet direct van invloed zijn op de individuele inkomstenbelasting van de werknemers.

Het goede nieuws voor het jaar 2023 is dat de vrije ruimte in de WKR tijdelijk wordt verhoogd naar 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom, in vergelijking met  1,7% in 2022. Voor alles boven de € 400.000 blijft de ruimte 1,18%. Deze verruiming biedt werkgevers de kans om genereuzer te zijn met kerstpakketten en andere vergoedingen of verstrekkingen, zonder de fiscale consequenties te verzwaren.

Wat valt wél en niet onder de WKR?
Deze verruiming biedt de uitgelezen kans om de werkkostenregeling nader te bekijken en, indien nodig, bij te sturen. Het is belangrijk om alle vergoedingen en verstrekkingen in kaart te brengen en te beoordelen wat wel en wat niet onder de vrije ruimte valt, zowel nu als in de toekomst.

Met de decembermaand in aantocht worden bij veel bedrijven festiviteiten georganiseerd. Ga jij dit jaar voor een bedrijfsborrel op locatie van het bedrijf zelf? Dan vallen deze kosten buiten de WKR. Let wel! Dit geldt alleen als je tijdens de borrel een drankje en een klein hapje verzorgd.

Dit is een uitstekende gelegenheid om informele en gezellige kerstbijeenkomsten te organiseren zonder je zorgen te hoeven maken over de fiscale gevolgen. Vier je deze kerstbijeenkomst op een externe locatie, zullen de uitgaven wel binnen de WKR vallen.

Kies je ervoor om een heus kerstdiner te houden, dan vallen deze kosten altijd onder de WKR. De locatie van het diner heeft daar geen invloed op. Dit betekent dat je rekening moet houden met de kosten van het diner en deze binnen de vrije ruimte van de regeling moet verwerken.

Nog niet het hele WKR budget benut, wat nu?
Vergeet niet om regelmatig je WKR te evalueren en bij te sturen om het volledige potentieel ervan te benutten. In het geval dat er nog onbenutte ruimte beschikbaar is, kan december de perfecte maand zijn om actie te ondernemen en die ongebruikte vrije ruimte te benutten.

“Netteren” – Een Slimme Optie

Eén van de opties om onbenutte ruimte in de WKR te gebruiken, is door belaste vergoedingen om te zetten in onbelaste vergoedingen voor de werknemer, die vervolgens tot het werkkostenbudget worden gerekend. Dit proces staat bekend als ‘netteren.’ Kort gezegd, je zorgt ervoor dat je werknemers bruto vergoedingen ontvangen waarvan de fiscale lasten al zijn voldaan door de werkgever.

Als werkgever is het van belang om inzicht te hebben in de mogelijkheden en de flexibiliteit van de WKR. Door strategisch om te gaan met je WKR-ruimte en andere vergoedingen, kun je niet alleen je medewerkers verblijden, maar ook je financiële huishouding optimaliseren. De werkkostenregeling biedt een kans om een succesvol einde van het jaar te realiseren, zowel voor je bedrijf als voor je medewerkers.

Meer informatie of hulp nodig bij het optimaal gebruiken van de WKR-regeling rondom kerst? Neem contact op met Martine, onze HR-specialist met veel kennis op het gebied van WKR.

Martine van den Berg

HR Expert

06-11454465

Advies nodig?

Mail ons jouw vraag of bel direct. Wij helpen je graag!

Tel: 0318 – 551418

Advies nodig? Mail ons je vraag:

11 + 7 =

Bedrijf - Over ons

Quiris Adviesgroep is gevestigd in Ede, een gemeente die deel uitmaakt van de regio FoodValley. Quiris richt zich op organisaties in deze regio en werkt van oudsher ook voor organisaties in de rest van Nederland. Iedere organisatie die door én met zijn mensen een voorsprong wil nemen om succes en kracht voor morgen te realiseren, kan terecht bij Quiris.

Adres

Nieuwe Kazernelaan 2D41
6711 JC
Ede

Contact

© 2021 Quiris  |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacyverklaring