De eerste 100 dagen van Sophia bij Quiris

7 tips voor onboarding, uit eigen praktijk!

Op 1 mei is Sophia Hovius bij ons gestart als nieuwe collega. Wat wij onze klanten adviseren over werven, selecteren en onboarden moeten we zelf ook in de praktijk brengen. Practice what you preach! Cecile Wijdeveld, eigenaar van Quiris Adviesgroep interviewt Sophia Hovius over haar eerste 100 dagen bij Quiris. Ze spreken over de succesfactoren van een goede start en wat er te leren valt uit onze eigen praktijk. Goed voor onze nieuwe collega’s én voor de adviezen die we geven aan onze klanten.

‘Al vanaf de eerste werkdag voel ik me heel welkom in ons team. Collega’s zijn blij dat ik er ben en ze helpen me in mijn zoektocht naar onze diensten, klanten en natuurlijk de rol die ik voor hen ga vervullen. Mijn talenten en waarden worden benoemd en dat geeft me het gevoel dat ik gezien word’.

“Ik was naast ‘sollicitant’ ook gewoon ‘een leuk persoon’ die rond lunchtijd natuurlijk aanschuift.”

We praten over wat maakt dat ze zich zo welkom en gezien voelt. En dat begint voor haar eigenlijk al vóór de eerste werkdag. Haar sollicitatie in drie gespreksrondes heeft enorm geholpen. ‘Ik had voor mijn start al zes collega’s gesproken, die mij hebben leren kennen én positief stonden tegenover mijn komst.’ Sophia vertelt dat ze spontaan uitgenodigd werd voor de lunch na één van haar sollicitatiegesprekken. ‘Ik was naast ‘sollicitant’ ook gewoon ‘een leuk persoon’ die rond lunchtijd natuurlijk aanschuift. En daarmee had ik al vóór mijn start een goed gevoel en beeld bij Quiris, en zij bij mij.’

Sophia (links) tekent haar contract met Martine (rechts).

Menselijk én zakelijk

Een ander punt dat Sophia tijdens ons gesprek noemt, is de aandacht voor zowel het zakelijke als het menselijke binnen Quiris, die twee zijn sterk verweven. Ben je de goede dingen aan het doen en heb je het goed met elkaar? Op zakelijk vlak noemt Sophia hoe belangrijk ze duidelijkheid en verwachtingen vindt. ‘Je wil als nieuwe medewerker graag direct aan alle verwachtingen voldoen: zelfstandig opereren, declarabel zijn, bijdragen, je talenten inzetten. Maar welke verwachtingen zijn er eigenlijk vanuit de werkgever?’

We hebben een mooi gesprek over onzekerheid, erkenning, duidelijkheid, het goed willen doen en persoonlijke ontwikkeling. Quiris is niet een bedrijf waarin alles omschreven is in procedures en formulieren. Iets wat je bij de start van je nieuwe baan misschien wel graag zou willen. Maar Quiris is wel een bedrijf waarin we met elkaar ‘het groeien in je functie’ vormgeven. Door het goede gesprek hierover te voeren en te kijken naar wat er voor jou persoonlijk wenselijk en mogelijk is. Vanuit het perspectief van de medewerker én het perspectief van het bedrijf. Aandacht voor het menselijke én het zakelijke.

“We constateren dat gesprekken over verwachtingen een succesfactor zijn voor een goede start”

En dat goede gesprek gaat verder dan inwerken, functie-eisen en huisregels. We praten over Sophia haar persoonlijke situatie, over haar zoektocht, soms met onzekerheid en hoe ze weet of ze het goed doet. Welke ambitie heb je? Wat heb je nodig om te floreren in het team? In het interview gaat het al snel over de wederzijdse verwachtingen van Sophia en Quiris. We duiken dieper in op haar vragen en onze visie. Ons interview wordt ineens een gesprek over persoonlijke ontwikkeling en krijgt daarmee een dubbel doel.

We constateren dat gesprekken over verwachtingen, zakelijk én persoonlijk, een succesfactor zijn voor een goede start van een nieuwe medewerker. In zo’n gesprek gaat het over de doelen die er aan beide kanten leven en hoe we die kunnen bereiken. Eén van Sophia haar doelen is om zo snel mogelijk een goede, zelfstandige assessmentpsycholoog te worden. Zien wij dat ook zo? En hoe gaan we dit ontwikkeltraject vormgeven? Is er een idee van de planning?

Do’s en don’ts tijdens onboarding

Ons interview ging snel de diepte in. Ter afronding vraag ik Sophia naar de wat meer praktische do’s en don’ts voor de eerste 100 dagen van een medewerker. Zij geeft aan dat ze het fijn vond om direct door veel collega’s mee op sleeptouw genomen te worden. Om vanaf de eerste dag betrokken te worden in het dagelijkse werk en steeds kleine taken oppakken. ‘En dan het helpt als je kenbaar maakt wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent’. En dat kunnen we beamen. In de assessments was Sophia, met haar professionele acteertalent, al direct inzetbaar voor simulaties en inmiddels doet steeds meer werk als aankomend assessmentpsycholoog. Door haar DISC ervaring was ze al na een maand een team aan het begeleiden. En met haar creativiteit en energie gaf ze onze social media activiteiten een extra impuls. Door al deze taken heeft ze al een mooie bijdrage geleverd én Quiris beter leren kennen.

Sophia kijkt positief terug op haar eerste 100 dagen. Het succes van haar onboarding ligt, naast de Quiris aanpak, vooral aan de manier waarop ze zelf haar start heeft vormgegeven. We concluderen dat onboarding een gezamenlijke verantwoordelijkheid is waarin aandacht voor de persoon, het delen van wederzijdse verwachtingen én het goede gesprek cruciaal zijn.

Als je nieuwsgierig bent naar de talenten van Sophia, wil weten op welke creatieve manier ze DISC inzet bij onze klanten of hoe haar persoonlijke ontwikkeling als assessmentpsycholoog verder gaat? Ze vindt het super leuk als je een kop koffie komt drinken bij ons in de Mauritskazerne in Ede.

 

Sophia Hovius

Sophia Hovius

Organisatiepsycholoog en adviseur

06-49680150

sophia@quiris.nl

Advies nodig?

Mail ons jouw vraag of bel direct. Wij helpen je graag!

Tel: 0318 – 551418

Advies nodig? Mail ons je vraag:

10 + 9 =

Bedrijf - Over ons

Quiris Adviesgroep is gevestigd in Ede, een gemeente die deel uitmaakt van de regio FoodValley. Quiris richt zich op organisaties in deze regio en werkt van oudsher ook voor organisaties in de rest van Nederland. Iedere organisatie die door én met zijn mensen een voorsprong wil nemen om succes en kracht voor morgen te realiseren, kan terecht bij Quiris.

Adres

Nieuwe Kazernelaan 2D41
6711 JC
Ede

Contact

© 2021 Quiris  |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacyverklaring