De overeenkomsten tussen een stappenteller en beoordelingscyclus nieuwe stijl

 

Op kantoor hebben twee collega’s een FitBit (stappenteller) die bijhoudt hoeveel en hoe vaak ze bewegen op een dag. Tot deze week dacht ik altijd: “Leuke gadget, maar dat werkt toch niet.” Daar heb ik me in vergist! Op een dag waarop we allemaal veel moesten zitten, hadden ze hem allebei niet om. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik weten waarom niet. ”Omdat ik niet afgeleid wil worden door de trillingen van de FitBit als ik te lang niet beweeg of te weinig beweeg” was bij beiden het antwoord. Je kunt dus sjoemelen met zo’n FitBit en dus werkt het niet, was mijn kort door de bocht conclusie. Daar had ik het weer mis. Er kwamen een paar hilarische voorbeelden waaruit blijkt dat die FitBit juist wel stimuleert om genoeg te bewegen. “Gisteren had ik net mijn 10.000 stappen niet gehaald, dus heb ik dansend mijn tanden staan poetsen, had ik het mooi wel gehaald.” “Na een rondje hardlopen zat ik ver boven mijn doel, op de FitBit kwam vuurwerk, dat is toch leuk?”

De overeenkomst tussen een stappenteller en een beoordelingscyclus nieuwe stijl

Het geheim van de stappenteller (FitBit) is dat er een helder, haalbaar doel is. Je krijgt direct terugkoppeling over je voortgang. Dat is de parallel met de beoordelingscyclus nieuwe stijl. Als we een beoordelingscyclus willen laten werken als een stappenteller dan doen we de dingen anders met elkaar. Bij steeds meer bedrijven zien we een beoordelingscyclus die een beetje lijkt op het principe van een stappenteller. Begin van het jaar bepalen leidinggevende en medewerker samen de doelen voor het jaar. Ook nu zitten daar ontwikkeldoelstellingen in, want iedereen moet zich blijven ontwikkelen. Maar het zijn allemaal haalbare doelstellingen, ook volgens de medewerker. De voortgang op het behalen van de doelen is vanaf dat moment onderdeel van de regelmatige bila’s. Hoe sta je ervoor? Wat gaat goed, waar heb je nog extra stappen te zetten en hoe ga je dat doen? Tussentijdse feedback, net als de FitBit. Wat je met elkaar bespreekt wordt door de medewerker kort vastgelegd. Feedback die anderen hebben gegeven kun je natuurlijk ook meenemen in de gesprekken. Alles wat er nodig is om te bepalen ‘waar sta je nu’. Door dit te doen is het veel makkelijker en effectiever bijsturen om de doelen te halen. En er zijn ook meer ‘vuurwerk’ momenten als tussentijds een doel is gehaald. Aan het einde van het jaar is de uitkomst van het eindejaar- of beoordelingsgesprek geen verrassing meer, alles is tenslotte al eerder besproken.

Je kunt er morgen mee starten

Het mooie is dat je er morgen al mee kunt starten, of in ieder geval komend jaar. Door iedere 2 tot 4 weken met elkaar te bespreken hoe het gaat met het halen van de doelen, ben je als leidinggevende samen met de medewerker de FitBit. Feedback over wat er al gehaald is en wat er nog te doen is (dansend tandenpoetsen voor de laatste stappen). Zo kan er veel sneller worden bijgestuurd in plaats van na een half jaar. En zijn ook tussentijdse successen te vieren (vuurwerk). En het voeren van de gesprekken… Veel leidinggevenden zullen dit met hun ervaring al wel kunnen. Mochten ze het toch lastig vinden om regelmatig dit soort gesprekken te voeren en gerichte feedback te geven, dan zijn coaching of gerichte trainingen een prima oplossing. Wij maken tijdens coaching en training ook wel gebruik van het GroeiGesprekSpel, bedacht en ontwikkeld door de mensen van het Parktheater Eindhoven. Het spel is bedoeld als basis voor een groeigesprek tussen medewerker en leidinggevende. Denk maar vast eens na over de volgende vragen:

* FLOW-Wat moet er gebeuren dat je elke dag fluitend naar het werk gaat?

* GLOW-Welke passie zou je heel graag verder willen ontwikkelen?

* KNOW-Stel: je mag € 10.000 besteden aan een cursus of opleiding. Welke zou het worden?

* GROW-Stel: je wordt de baas van dit bedrijf. Wat zou je eerste stap zijn?

Bovenstaande vragen lijken random; wij kozen ze ook voor deze blog random uit het spel. Maar de gedachte die erachter zit is dat je kijkt naar waar krijg je energie van, waar ligt je passie, wat wil je leren/ontwikkelen en waar droom je van. Belangrijk is om dat de vragen je aan het denken zetten en in beweging naar een volgende stap die je ook weer in haalbare doelen kunt knippen. Dan kun je ook weer je stappen tellen.

 

En ik…ga ik nu over op de FitBit?

Ik heb gezien dat de FitBit werkt, die staat nu op mijn verlanglijstje voor de komende feestdagen. Tot die tijd heb ik nu de App van Etos gedownload, daar zit ook een stappenteller in. Als ik mijn doelen haal, krijg ik een kleine verrassing waar ik van droom. Ik ben net gestart, maar kijk nu al uit naar alle verrassingen. 

Petra Derkx